ONDERHOUD & TIPS

 

de E-step is een relatief nieuw vervoersmiddel op de Nederlandse wegen.
Het is daarom belangrijk om de juiste onderhoud te verrichten!
Door de relatief kleine wielen, vaak massief en niet goed dempend, en een groot aantal omwentelingen ontstaan er trillingen in je E-step die niet voorkomen bij je fiets.

Daarnaast is het bij alle elektrische producten belangrijk dat je goed met de batterij omgaat. Vooral in de winter en / of langere periodes van geen gebruik. met deze wetenschap geven wij u de volgende tips mee om probleemvrij te genieten van uw E-step:

–        Controleer vóór elke rit of je banden hard zijn en je remmen het goed doen!

–        Laadt je step NIET direct op naar een rit, geef je E-step eerst de tijd om af te koelen alvorens hem weer op te laden

–        Steek eerst de stekker in de laadpoort van je E-step alvorens je de stekker in het stopcontact steekt

–        De laders zijn beveiligd tegen ‘overladen’ maar ondanks deze functie laat je de lader niet onnodig lang in het stopcontact

–        Wanneer je je E-step gebruikt nadat deze in opgevouwen stand heeft gestaan, controleer dan of je E-step goed vergrendeld is zodat het stuur tijdens je rit niet ineens kan neerklappen.

–        E-steps zijn NIET gemaakt voor springen, 2 personen of meer, op- en afrijden van stoepen, skateboard banen en meer van dit soort activiteiten.

–        de meeste E-steps hebben een zg. IPX code welke de mate van waterdichtheid aangeeft. Los van deze codering melden wij dat een E-step per definitie NIET geschikt is voor water / vocht  / sneeuw en dat het elektronische gedeelte van je step hier niet tegen kan. de meest E-steps zijn “spatwater bestending” wat inhoud dan dat je er meer in lichte regen kan rijden.

Wij raaden het rijden in regen of door plassen ten zeerste AF! een E-step is niet waterbestendig, water kan op vele plekken de batterijcompartiment binnen dringen en daarmee de hele elektronica vernietigen met als resultaat reparatie kosten die meer als de waarde van je E-step is. Daarnaast is het rijden in regen gevaarlijk in verband met slip gevaar.

voor regelmatig onderhoud geven wij u graag de volgende tips mee:

–        Pomp je banden regelmatig op. Het aantal PSI / Bar is afhankelijk van je eigen wens, een zachte band geeft meer comfort maar is zo ook gevoeliger voor lekrijden

–        Stel je handrem regelmatig bij. Een handrem (trommel & schijf) moet je regelmatig blijven controleren. Door o.a. slijtage van de remblokjes moet je de rem eens per 2 weken controleren en daar waar nodig straktrekken.

–        Door de eerder beschreven trillingen zullen schroefjes & moertjes op een E-step eerder lostrillen. Dit komt voor bij de goedkopere maar ook bij de duurdere E-steps. Dit heeft niets met de kwaliteit te maken, maar alles met de trillingen. Om te zorgen dat je je schroeven niet kwijt raakt of dat er onderdelen los gaan zitten check deze eens per 5 ritten met de meegeleverde inbussleutel en zorg dat alle schroeven ten alle tijden strak vast zitten.

–        De batterij is het duurste onderdeel van de E-step. Zorg hier dus ook goed voor! Al eerder gaven we je de tip deze batterij NIET te laden direct na een rit. Daarnaast willen we je aanraden de batterij met z’n 60% lading te hebben (en houden!) gedurende periodes van geen gebruik, zoals bijvoorbeeld tijdens de winter. Controleer je batterij dan ook tenminste 1x per maand of de lading nog steeds rond de 60% ligt en zo niet laadt het dan bij. Bewaar je E-step ook alleen in een verwarmde ruimte ( kamertemperatuur) en niet in een koude (vries) schuur of garage, je batterij kan hier niet tegen. het is BELANGRIJK deze regels te volgen omdat slecht / geen onderhoud aan je batterij je garantie doet laten vervallen

Heb je luchtbanden en heb je al eens lek gereden? Dan ken je ook de uitdaging deze weer te repareren. Als TIP willen we je meegeven je banden te vullen met een Anti-lek middel. dit is NIET een 100% waterdicht systeem maar de recensies zijn lovend.

UrbMob beveelt de volgende producten aan (via onze webshop te bestellen):

–        Slime. Dit is een groen slijmerige substantie die je in je band spuit, zodra je lek rijd vult Slime het gaatje van binnen uit op, dit werkt vnl en alleen met kleinere gaatje zoals dv die van een spijker. Instructies hoe Slime te gebruiken vind je op de verpakking en op Youtube

–        Armor-Dilloz. Dit is een uit Amerika geïmporteerde substantie welke in 2 kleuren leverbaar is (voor snelheden rond de 40km/u en daarboven). Armor-Diloz onderscheid zich ten opzichte van Slime door een grotere vezel waardoor ook grotere gaatjes en hogere snelheden worden opgevuld, Armor-Dilloz is voortgekomen uit gebruikers van Onewheelers die er genoeg van hadden elke keer lek te rijden.

heb je zelf nog tips die ook voor andere bruikbaar zijn? Deel deze dan met ons! Stuur je tips aan info@UrbMob.eu